top of page

Opruimen

Ik ben zelf niet echt een opruim held. Vaak liggen mijn spullen heel wat dagen op mijn bureau voor ik ze opruim. Toch vind ik het wel heerlijk als lekker opgeruimd is. Hier een aantal tips:


1. Pak het klein aan: als je elke dag 15 minuten vrijmaakt om op te ruimen, voorkom je dat de rotzooi zich opstapelt en een onoverkomelijk obstakel wordt. Zet een timer en ga aan de slag.

2. Ruim alles achter je op. Zet bijvoorbeeld nog tijdens het koken de pannen en pollepels die je niet meer nodig hebt in de vaatwasser. Na het eten nog een doekje over het fornuis en de keuken is weer schoon.

3. Probeer niet om je hele huis in een dag op te ruimen, daar raak je alleen maar gefrustreerd van. Pak liever elke keer een kleiner project aan: je administratie bijwerken, je klerenkast uitspitten, enzovoort.

4. Zorg dat alles een plek heeft, dat maakt het een stuk makkelijker om dingen op te bergen. En alle kleine spulletjes die je best vaak gebruikt maar die geen logische opbergplek hebben (elastiekjes, pennen, sleutels, touw) bewaar je bij elkaar in een rommella.

4. Schaf kratten, dozen of manden aan. Daar kun je veel in doen en het ziet er dan meteen netjes uit. Maar: ruim eerst op, zodat je niet onnodig veel dozen en kratten aanschaft die je vervolgens nergens kwijt kunt.

5. Wees niet bang om dingen weg te gooien. Welke spullen vind je echt belangrijk? Die lelijke vaas hoef je echt niet alleen te bewaren omdat het een cadeau was van je beste vriendin. En wees eerlijk: ga je die trui die al drie jaar achterin de kast hangt ooit nog dragen?

6. Rond de taak af. Wordt het ‘wegdoen’, beslis dan meteen hoe. Moet een item in de vuilnisbak, naar de kringloop, worden weggegeven of verkocht?

7. Maak je bed meteen na het opstaan op. Het kost nauwelijks tijd om de dekens even recht te trekken, maar de hele slaapkamer ziet er daardoor opeens een stuk opgeruimder uit.


Hieronder een aantal voorbeelden van organizers van IKEA:


bottom of page