top of page

Tafelen

Iets wat ik heel graag doe is leuke dingen doen met mijn vriendinnen. Ergens wat drinken of een hapje eten. Met een eigen plekje voor mezelf lijkt het me heerlijk om dit ook lekker thuis te doen. En dan wil je toch even goed uitpakken met een mooi gedekte tafel, vooral tijdens de feestdagen of een chique etentje. Maar hoe doe je dat toch? Hieronder een aantal tips:


TAFELKLEED

De eerste stap richting een goed gedekte tafel is gemakkelijk te vergeten, maar zonder een mooi tafelkleed ziet de tafel er kaal uit. Kies een kleed uit op de stijl die je wil dat de tafel uitstraalt. Let bij het kopen van een tafelkleed op het materiaal en de afmetingen. Linnen en katoen kreukelen snel en zijn moeilijk glad te krijgen. Dit is dus niet erg chic, maar wel leuk voor een meer casual etentje. Wil je echt op chic gaan? Geef dan iedere gast een tafelloper. Deze kun je mooi matchen aan het tafelkleed.


BORDEN

Iedere gang wordt geserveerd op een eigen bord. Zorg er dus voor dat iedereen voldoende borden heeft om iedere gang te kunnen eten. De borden leg je op de juiste volgorde op elkaar, het dessert ligt onderaan en het voorgerecht bovenaan. Organiseer je een chic etentje, dan geef je iedere gast ook een onderbord, waarop de borden voor de verschillende gangen worden geplaatst.


BESTEK

Het aantal messen, vorken en lepels is helemaal afhankelijk van het aantal gangen dat je bereid. In principe gebruikt iedereen een nieuw bestek per gang. Verder is het eenvoudig: de vorken liggen links en de messen komen rechts. Serveer je soep? Dan leg je de soeplepel ook aan de rechterkant van het bord. Met het bestek werk je altijd van buiten naar binnen: het voorgerecht ligt dus helemaal aan de buitenkant. Bestek voor het dessert wordt boven het bord neergelegd, hierbij wijst de lepel naar links en het vorkje naar rechts.


GLAZEN

De glazen komen boven de borden te staan, in een diagonale lijn – van rechtsonder naar links boven. Ook voor de glazen geldt; iedere wijn heeft een eigen glas. Let hierbij dus op de volgorde, van buiten naar binnen. Rode wijn schenk je in grote glazen, en witte wijn mag in een kleiner glas. Het water glas komt helemaal rechtsbuiten te staan.


SERVETTEN

Iedereen krijgt één groot servet. Het mooiste is natuurlijk als dat niet van papier is, maar van linnen of een andere stof. Het servet leg je bovenop het bord. Je kunt hem vouwen of oprollen in een servethouder. Eventueel kun je het servet ook naast het bord neerleggen of in het wijnglas vouwen. Tip: leg het servet niet onder het bestek, je gasten worden geacht om het servet op schoot te leggen voor de maaltijd begint.


ACCESSOIRES EN DECORATIE

Hoewel de etiquette er niets over zegt, is het natuurlijk altijd leuk om de tafel te versieren. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van kaarsen of andere decoratieve elementen. Let er bij het versieren van de tafel op dat de decoratie niet in de weg staat bij je gasten. Ze moeten ongestoord kunnen genieten van jouw kookkunsten én kunnen zien wat er op tafel komt.



bottom of page